Bezoek onze showroom en showtuin : Bel 030-2444004 voor een afspraak


Grafstenen Zeist

Grafstenen in Zeist:Omschrijving:Aanleg[bewerken]

De grond voor de begraafplaats werd door de toenmalige burgemeester van Zeist, de heer Frans Nicolaas van Bern, op 8 april 1829 verkocht aan de gemeente Zeist. Het voorste gedeelte van de begraafplaats is het oudst en is aangelegd in een formele stijl met rechte paden naar een ontwerp van J. Vermeulen, die ook het oorspronkelijke poortgebouw ontwierp.

Poortgebouw[bewerken]

In 1885 werd de doorgang van het poortgebouw verhoogd naar een ontwerp van de gemeentearchitect A. Nijland. Op de beide pilasters naast de poortdoorgang bevindt zich een ouroboros met neerwaarts gekruiste fakkels, een symbool van het uitgedoofde leven. Onder het zadeldak van de pilasters is een vlinder afgebeeld, een symbool voor nieuw leven na de dood. In het timpaanveld staat een gevleugelde zandloper, als teken van het vervliegen van de tijd. In de poortdoorgang bevinden zich drie offerblokken. Hierin konden bezoekers geld doen voor de algemene, de hervormde of de gereformeerde armen.

Uitbreiding[bewerken]

Het achterste gedeelte van de begraafplaats werd aangelegd in 1890 en heeft een meer parkachtig karakter dat bestaat uit graven rondom concentrisch aangelegde paden. Het ontwerp is van tuinarchitect Hendrik Copijn uit Groenekan, die later ook de uitbreiding van de Oude Algemene Begraafplaats Driebergen zou ontwerpen.

Sluiting[bewerken]

In 1917 werd de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Woudenbergseweg in gebruik genomen en was het nog slechts toegestaan te begraven in de reeds aangekochte graven. In 1965 werd de begraafplaats definitief gesloten verklaard.

 

Eigen graven: 

 

 eigen graf c klasse 100x200

eigen graf b klasse 125x225 (meestal 100x200 max 100 hoog)

eigen graf a klasse 300x300

huur graf 50x60x6 (3 pers in een graf)

eigen kindergraf is voor 30 jaar

algemeen kindergraf is voor 15 jaar

zerken min 10 cm dik

 

As of urn bestemming:

 

 

Steenhouwerij Jongerius heeft op deze begraafplaats vele grafstenen en grafmonumenten geplaatst.

Voorschriften gedenktekens:

 

Meer informatie over de begraafplaats:

 www.zeist.nl/Begraafplaats/Algemene_informatie_over_de_begraafplaats

 www.zeist.nl/Begraafplaats

www.graftombe.nl/names/1731/zeist

Kaart van de begraafplaats:

 

Adres van de begraafplaats:Woudenbergseweg 46,Zeist